Menu Sluiten

Vliegen tijdens je zwangerschap

Vliegen tijdens je zwangerschap

Veel ouders maken zich zorgen over het vliegen met kinderen, vooral als ze nog jong zijn. Dit artikel biedt een uitgebreide gids over hoe je veilig en comfortabel kunt vliegen als je zwanger bent, met aandacht voor zowel de reis zelf als de bestemming. We delen inzichten en tips om de reis zo aangenaam mogelijk te maken, gebaseerd op onze eigen ervaringen en die van andere ouders.

Belangrijkste Inzichten

 • Het is mogelijk om veilig te vliegen tijdens de zwangerschap, mits je rekening houdt met bepaalde overwegingen en voorbereidingen treft.
 • Luchtvaartmaatschappijen hebben specifieke aanbevelingen en restricties voor zwangere reizigers; het is belangrijk om deze van tevoren te raadplegen.
 • Comfort tijdens de vlucht kan worden verhoogd door de juiste voorbereidingen, zoals het kiezen van de beste zitplaatsen en het inpakken van essentiële spullen.
 • Bij het kiezen van een bestemming is het cruciaal om rekening te houden met veiligheid, weersverwachtingen, benodigde inentingen en de aanwezigheid van ziekterisico’s zoals malaria.
 • Een goede start van de vakantie begint met de selectie van kindvriendelijke accommodaties en het inwinnen van informatie over lokale gezondheidszorg en medische faciliteiten.

Veiligheid en gezondheid tijdens de vlucht

Veiligheid en gezondheid tijdens de vlucht

Overwegingen voor vliegen tijdens de zwangerschap

Vliegen tijdens de zwangerschap vereist extra aandacht voor zowel de veiligheid als het comfort van de aanstaande moeder. Het is cruciaal om de zwangerschapsduur en eventuele medische adviezen in acht te nemen voordat men besluit te vliegen. Zwangere vrouwen moeten overwegen of de reis noodzakelijk is en of de bestemming geschikt is gezien hun conditie.

Het is aan te raden om voorafgaand aan de vlucht een medische check-up te ondergaan om eventuele risico’s te identificeren en advies in te winnen over vliegen tijdens de zwangerschap.

Hieronder volgt een lijst met algemene overwegingen voor zwangere vrouwen die van plan zijn te vliegen:

 • Beoordeel de noodzaak van de reis.
 • Overweeg de lengte van de vlucht en de impact op comfort.
 • Controleer de beleidsregels van de luchtvaartmaatschappij met betrekking tot zwangerschap.
 • Plan voor extra comfort en veiligheid aan boord.
 • Houd rekening met de toegankelijkheid van medische zorg op de bestemming.

Aanbevelingen van luchtvaartmaatschappijen

Elke luchtvaartmaatschappij heeft haar eigen beleid als het gaat om zwangere passagiers. Het is essentieel om voorafgaand aan de boeking de specifieke richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij te controleren. Over het algemeen staan de meeste maatschappijen zwangere vrouwen toe om te vliegen tot een bepaald punt in hun zwangerschap, meestal tot 28-36 weken. Echter, na 28 weken kan een medische verklaring vereist zijn die bevestigt dat het veilig is om te vliegen.

 • Controleer de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij.
 • Vraag indien nodig om een medische verklaring.
 • Overweeg een annuleringsverzekering voor onvoorziene omstandigheden.

Het is belangrijk om comfort en veiligheid te prioriteren tijdens het vliegen. Kies voor zitplaatsen met extra beenruimte en blijf gehydrateerd.

Tips voor comfortabel vliegen

Vliegen tijdens de zwangerschap kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en tips kan het een comfortabele ervaring worden. Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt tijdens de vlucht om de bloedcirculatie te bevorderen en het risico op trombose te verkleinen. Een korte wandeling door het gangpad of het doen van beenoefeningen kan al veel verschil maken.

Hier zijn enkele aanvullende tips voor een comfortabele vlucht:

 • Draag loszittende en comfortabele kleding.
 • Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven.
 • Gebruik een nekkussen voor extra ondersteuning.
 • Sta regelmatig op om je benen te strekken.

Het is belangrijk om tijdens de vlucht goed voor jezelf te zorgen. Luister naar je lichaam en neem de nodige rustmomenten.

Bestemmingen kiezen tijdens de zwangerschap

Bestemmingen kiezen tijdens de zwangerschap

Factoren om te overwegen

Bij het kiezen van een bestemming tijdens de zwangerschap zijn er verschillende factoren die een rol spelen. Veiligheid is een van de belangrijkste overwegingen. Het is essentieel om bestemmingen te selecteren die bekend staan om hun veiligheid en stabiliteit. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de medische voorzieningen die beschikbaar zijn op de bestemming.

 • Gezondheidsrisico’s: Vermijd gebieden met een hoog risico op ziektes zoals malaria.
 • Comfort: Kies voor bestemmingen met een klimaat dat comfortabel is tijdens de zwangerschap.
 • Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat de bestemming gemakkelijk bereikbaar is, met name in geval van nood.

Het is cruciaal om vooraf grondig onderzoek te doen naar de bestemming om onaangename verrassingen te voorkomen.

Veilige en risicovolle bestemmingen

Bij het kiezen van een vakantiebestemming tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om zowel de veiligheid als de gezondheidsrisico’s in overweging te nemen. Veilige bestemmingen zijn vaak die met een laag risico op ziektes zoals malaria en met stabiele politieke en sociale omstandigheden. Aan de andere kant, zijn er bestemmingen die als risicovol kunnen worden beschouwd vanwege gezondheidsrisico’s of politieke instabiliteit.

Bij het plannen van uw reis, overweeg bestemmingen die bekend staan om hun veiligheid en kindvriendelijkheid.

Hieronder volgt een lijst van factoren die u kunt overwegen bij het kiezen van uw bestemming:

 • Gezondheidsrisico’s: Overweeg bestemmingen met een laag risico op ziektes zoals malaria.
 • Weersverwachting: Kies voor een bestemming met een aangenaam klimaat tijdens uw verblijf.
 • Veiligheid: Zoek naar bestemmingen met een stabiele politieke en sociale omgeving.
 • Inentingen: Controleer hoeveel inentingen nodig zijn voor de bestemming en of er andere gezondheidsrisico’s zijn.

Het is ook raadzaam om de reisadviezen van de overheid te raadplegen voor actuele informatie over de veiligheid van uw gekozen bestemming.

Reizen naar gebieden met ziekterisico’s

Bij het plannen van een reis naar gebieden met gezondheidsrisico’s, zoals malaria of dengue, is het essentieel om goed voorbereid te zijn. Een bezoek aan de GGD of een gespecialiseerde reiskliniek is aan te raden voor het verkrijgen van de juiste vaccinaties en adviezen.

Zorg ervoor dat je altijd een kleine reisapotheek bij je hebt met essentiële medicijnen en middelen tegen veelvoorkomende kwalen.

Het is ook belangrijk om de weersverwachting en veiligheid van de bestemming te overwegen. Bestemmingen met een hoog risico op overstromingen of andere natuurlijke rampen kunnen extra uitdagingen met zich meebrengen tijdens de zwangerschap. Informeer jezelf goed over de lokale gezondheidszorgfaciliteiten en zorg dat je weet waar je terecht kunt in geval van nood.

 • Download de GGD reist mee app voor praktische informatie en tips tijdens je reis.
 • Controleer of je reisverzekering dekking biedt voor medische zorg in het buitenland.

Voorbereiding op de vliegreis

Voorbereiding op de vliegreis

Het inpakken van de juiste spullen

Bij het voorbereiden van je vliegreis tijdens de zwangerschap is het essentieel om zorgvuldig na te denken over wat je meeneemt. Comfort en veiligheid staan voorop, dus zorg ervoor dat je kleding en accessoires inpakt die je reis zo aangenaam mogelijk maken.

Hier is een basislijst van items die niet mogen ontbreken in je handbagage:

 • Comfortabele kleding en schoenen
 • Nekkussen en dekentje voor extra comfort
 • Voldoende water en gezonde snacks
 • Medische documentatie en medicijnen
 • Entertainment zoals boeken of een tablet

Zorg ook voor voldoende rustmomenten tijdens de vlucht om oververmoeidheid te voorkomen.

Het is ook aan te raden om een kleine reisapotheek mee te nemen met essentiële items zoals pleisters, desinfecterende handgel en pijnstillers. Door voorbereid te zijn, kun je veelvoorkomende ongemakken tijdens de vlucht minimaliseren en genieten van een comfortabele reiservaring.

Medische voorbereiding en vaccinaties

Bij het voorbereiden op een vliegreis tijdens de zwangerschap is het essentieel om goed na te denken over medische voorbereidingen en eventuele vaccinaties. Het is belangrijk om ruim voor vertrek te controleren welke vaccinaties nodig zijn voor uw bestemming. Dit kan via de website van GGD Reisvaccinaties of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Zorg ervoor dat u voldoende medicijnen meeneemt voor de duur van uw reis, inclusief extra dagen. Het is ook aan te raden om een Europees Medisch Paspoort mee te nemen, waarin al uw medische gegevens staan.

Voor zwangere vrouwen is het veilig om tijdens de zwangerschap met een mRNA-vaccin (Comirnaty van Pfizer/BioNTech) te worden gevaccineerd, volgens de COVID-19-vaccinatie Uitvoeringsrichtlijn van het RIVM. Controleer altijd of u voor bepaalde medicijnen een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar uw bestemming, en neem uw medicijnen altijd in de originele verpakking mee.

Het kiezen van de beste zitplaatsen

Bij het kiezen van de beste zitplaatsen tijdens de vlucht, is het belangrijk om comfort en gemak voorop te stellen. Zwangere vrouwen kunnen baat hebben bij extra beenruimte en gemakkelijke toegang tot de toiletten. Overweeg daarom een stoel te reserveren bij de nooduitgang of aan het gangpad.

Het is raadzaam om tijdens het boeken van de vlucht direct een geschikte zitplaats te selecteren om teleurstellingen te voorkomen.

Hieronder volgt een lijst met punten om te overwegen bij het selecteren van een zitplaats:

 • Extra beenruimte voor meer comfort.
 • Gemakkelijke toegang tot de toiletten.
 • Minder blootstelling aan turbulentie door een stoel dichtbij de vleugels te kiezen.
 • Voorkeur voor stoelen aan het gangpad voor gemakkelijke in- en uitstap.

Activiteiten en vermaak voor kinderen tijdens de vlucht

Activiteiten en vermaak voor kinderen tijdens de vlucht

Speelgoed en bezigheden voor onderweg

Het kiezen van het juiste speelgoed en bezigheden voor onderweg kan een uitdaging zijn, vooral wanneer je reist met kinderen van verschillende leeftijden. Het is essentieel om speelgoed te selecteren dat niet alleen vermakelijk is, maar ook educatief kan zijn. Dit helpt bij het stimuleren van de ontwikkeling van het kind, zelfs tijdens de reis.

Hieronder vind je een lijst met aanbevolen speelgoed en activiteiten die geschikt zijn voor kinderen tijdens een vlucht:

 • Educatief speelgoed, zoals puzzels en kleurboeken
 • Zachte speelgoedjes en knuffels voor de jongere kinderen
 • Boeken en audioboeken voor alle leeftijden
 • Draagbare spelcomputers en tablets met vooraf geïnstalleerde educatieve apps

Het is belangrijk om speelgoed te kiezen dat gemakkelijk mee te nemen is en niet te veel ruimte inneemt in de handbagage.

Het belang van rust en slaap

Tijdens het opstijgen en landen kunnen kinderen last krijgen van drukverschillen en oorpijn. Dit kan vooral voor jonge kinderen erg onaangenaam zijn. Het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen om het ongemak te minimaliseren.

 • Zorg ervoor dat kinderen slikbewegingen maken, bijvoorbeeld door te drinken, te zuigen op een speen of snoepje.
 • Biedt een speeltje aan dat de aandacht afleidt en helpt bij het reguleren van de druk in de oren.
 • Overweeg het gebruik van speciale oordopjes die ontworpen zijn voor vliegreizen om de druk te verminderen.

Het is ook nuttig om te weten dat piloten tegen de slaap vechten met powernaps, wat aantoont dat zelfs in situaties van vermoeidheid, veiligheidsmaatregelen op hun plaats zijn.

Omgaan met drukverschillen en oorpijn

Tijdens het vliegen kunnen drukverschillen leiden tot ongemak of zelfs pijn in de oren, vooral tijdens het stijgen en dalen. Het is essentieel om voorbereid te zijn op deze situatie om het reizen zo comfortabel mogelijk te maken voor zowel de zwangere vrouw als eventuele kinderen.

 • Kauwgom of zuig op snoepjes tijdens het opstijgen en landen om de druk in de oren te helpen reguleren.
 • Gebruik speciale oordopjes die ontworpen zijn om drukverschillen te verminderen.
 • Probeer te gapen of slikbewegingen te maken om de druk te egaliseren.

Het gebruik van neusspray voorafgaand aan de vlucht kan ook helpen om de eustachiusbuizen open te houden en drukverschillen te minimaliseren.

Het is belangrijk om te weten dat, hoewel deze methoden kunnen helpen, ze niet altijd volledige verlichting bieden. Raadpleeg bij aanhoudende oorpijn of ongemak een arts.

Aankomst en verblijf op de bestemming

Aankomst en verblijf op de bestemming

Selecteren van kindvriendelijke accommodaties

Bij het selecteren van kindvriendelijke accommodaties is het belangrijk om te letten op de faciliteiten die het verblijf comfortabel maken voor zowel ouders als kinderen. Zoek naar accommodaties met speelruimtes, kinderzwembaden en kindermaaltijden om een stressvrije vakantie te garanderen.

Het is essentieel om recensies van andere gezinnen te lezen voordat je boekt. Deze kunnen waardevolle inzichten bieden over hoe kindvriendelijk een accommodatie werkelijk is.

Hieronder volgt een lijst met punten om op te letten bij het kiezen van een kindvriendelijke accommodatie:

 • Locatie dichtbij attracties voor kinderen
 • Beschikbaarheid van babybedjes en kinderstoelen
 • Activiteitenprogramma voor kinderen
 • Veiligheidsvoorzieningen zoals zwembadhekken en kindersloten op deuren

Gezondheidszorg en medische faciliteiten ter plaatse

Bij het plannen van een reis tijdens de zwangerschap is het essentieel om de gezondheidszorg en medische faciliteiten op uw bestemming te onderzoeken. Dit is vooral belangrijk als u naar een land reist met een andere gezondheidszorgstandaard dan u gewend bent.

 • Controleer de kwaliteit van de gezondheidszorg in het land en specifieke regio waar u naartoe reist.
 • Informeer naar de beschikbaarheid van medische voorzieningen die gespecialiseerd zijn in zwangerschapszorg.
 • Zorg ervoor dat u een goede reisverzekering afsluit die extra medische kosten dekt, zoals ziekenhuisopname en repatriëring.

Zorg dat u altijd een Europees Medisch Paspoort meeneemt, waarin al uw medische gegevens staan.

Het is ook verstandig om vooraf de contactgegevens van lokale ziekenhuizen of klinieken op te zoeken en deze bij de hand te houden tijdens uw verblijf. In sommige landen is het verplicht om bij aankomst een bewijs van ziektekostenverzekering te tonen. Informeer hierover voor vertrek.

Tips voor een ontspannen start van de vakantie

Een ontspannen start van de vakantie is essentieel voor een onvergetelijke ervaring, vooral tijdens de zwangerschap. Zorg ervoor dat je de eerste dag na aankomst weinig tot geen activiteiten plant. Dit geeft je de tijd om te acclimatiseren en te herstellen van de reis.

Zorg voor een goede balans tussen activiteiten en rustmomenten tijdens je verblijf. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te veel te willen doen.

Hier zijn enkele praktische tips voor een soepele start:

 • Neem de tijd om je accommodatie te verkennen en je er thuis te voelen.
 • Plan vooraf enkele lichte, ontspannende activiteiten voor de eerste paar dagen.
 • Zorg dat je alle noodzakelijke contactgegevens bij de hand hebt, zoals die van lokale gezondheidsdiensten en de accommodatie.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je zorgen voor een ontspannen en stressvrije start van je vakantie, waardoor je volop kunt genieten van je tijd weg van huis.

Conclusie

Samenvattend, vliegen met een zwangere vrouw of jonge kinderen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en kennis is het zeker mogelijk om een veilige en comfortabele reis te ervaren. Het is belangrijk om rekening te houden met de gezondheidsadviezen, de veiligheid van de bestemming, en de beschikbare faciliteiten om de reis zo aangenaam mogelijk te maken. Door vooruit te plannen en rekening te houden met de behoeften van zowel de zwangere vrouw als de jonge kinderen, kan een vliegreis een mooie start zijn van een onvergetelijke vakantie. Vergeet niet om altijd advies in te winnen bij een medische professional voordat u op reis gaat, vooral als het gaat om zwangerschap en jonge kinderen.

Veelgestelde vragen

Is het veilig om te vliegen tijdens de zwangerschap?

Ja, het is over het algemeen veilig om te vliegen tijdens de zwangerschap, maar het wordt aanbevolen om na de eerste trimester en voor de 36e week te vliegen, en altijd in overleg met je arts.

Wat zijn de aanbevelingen van luchtvaartmaatschappijen voor zwangere reizigers?

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben specifieke richtlijnen voor zwangere reizigers, zoals een medische verklaring na een bepaald aantal weken zwangerschap. Het is belangrijk om deze richtlijnen te controleren voordat je een vlucht boekt.

Hoe kan ik comfortabel vliegen tijdens de zwangerschap?

Draag comfortabele kleding, beweeg regelmatig, blijf gehydrateerd, en kies een stoel met meer beenruimte of bij het gangpad voor gemakkelijke toegang tot het toilet.

Welke bestemmingen zijn veilig tijdens de zwangerschap?

Kies bestemmingen met goede hygiënische omstandigheden en toegang tot medische zorg. Vermijd gebieden met hoge risico’s op ziekten zoals malaria.

Wat moet ik inpakken voor een vliegreis tijdens de zwangerschap?

Neem essentiële items mee zoals comfortabele kleding, snacks, water, medische documentatie, en eventuele voorgeschreven medicijnen.

Hoe ga ik om met drukverschillen en oorpijn tijdens de vlucht?

Kauwgom kauwen, gapen of slikken kan helpen om de druk in je oren te reguleren en ongemak te verminderen tijdens het opstijgen en landen.

seers cmp badge