Menu Sluiten

Met de auto op vakantie: Enkele tips

Vertrek je net als duizenden andere Belgen met de wagen op vakantie? Dan heb je heel wat kilometers voor de boeg. Een goede voorbereiding en slimme keuzes kunnen je vakantie niet alleen comfortabeler maar ook voordeliger maken. In dit artikel delen we enkele essentiële tips voor een geslaagde autovakantie.

Belangrijke Punten

 • Zorg voor voldoende rust vooraf om vermoeidheid tijdens de reis te voorkomen.
 • Neem om de twee uur een korte pauze om fris en alert te blijven.
 • Reizen overdag is veiliger en prettiger dan ’s nachts.
 • Vergelijk tol- en benzinekosten om de goedkoopste routes te vinden.
 • Bestemmingen zoals Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Slovenië zijn ideaal voor autovakanties vanwege hun bereikbaarheid en de schoonheid van de omgeving.

Voorbereiding op de lange autorit

Voorbereiding op de lange autorit

Rust voldoende vooraf

Vermoeidheid is een van de grootste gevaren tijdens lange autoritten. Zorg er dus voor dat je goed uitgeslapen bent voor je vertrekt. Een goede nachtrust is essentieel om alert en gefocust te blijven tijdens het rijden.

Een uitgeruste bestuurder is een veilige bestuurder.

Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je voldoende rust krijgt voor een lange autorit:

 • Ga op tijd naar bed de avond voor vertrek.
 • Vermijd zware maaltijden en cafeïne vlak voor het slapengaan.
 • Zorg voor een comfortabele en rustige slaapomgeving.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je uitgerust en klaar bent voor de reis.

Neem om de twee uur een pauze

Het is cruciaal om elke twee uur een pauze van tien minuten te nemen tijdens lange autoritten. Deze korte onderbrekingen helpen niet alleen om vermoeidheid tegen te gaan, maar geven je ook de kans om even de benen te strekken en frisse lucht in te ademen. Voel je de vermoeidheid toch opkomen, overweeg dan een power nap van 15 tot 20 minuten. Dit kan een wereld van verschil maken voor je alertheid op de weg.

Het overslaan van rustpauzes, zelfs als je bijna op je bestemming bent, is geen goed idee. Luister naar je lichaam en neem die pauze als je vermoeidheid voelt.

Hier zijn enkele tips om je pauzes optimaal te benutten:

 • Laat de airco niet in je gezicht blazen om keel- en hoofdpijn te vermijden.
 • Schakel de airco uit voor je op je bestemming aankomt, om alvast aan de buitentemperatuur te wennen.
 • Zorg ervoor dat je smartphone verbonden is met je wagen via een handsfree set of bluetooth, zodat je veilig kunt bellen zonder afgeleid te worden.

Rijd bij voorkeur overdag

Rijden tijdens de dag heeft meerdere voordelen. Niet alleen is het veiliger vanwege de betere zichtbaarheid en alertheid van zowel de bestuurder als andere weggebruikers, maar het helpt ook om de reis aangenamer te maken. De kans op vermoeidheid en verveling is aanzienlijk kleiner wanneer je overdag rijdt.

Het is verleidelijk om ’s nachts te vertrekken om files te vermijden, maar de risico’s wegen niet op tegen de voordelen.

Hier zijn enkele redenen om bij voorkeur overdag te rijden:

 • Betere zichtbaarheid en minder kans op ongelukken.
 • Meer alerte weggebruikers.
 • Minder kans op vermoeidheid en verveling.
 • Gemakkelijker om pauzes te nemen en te genieten van de omgeving.

Tips voor een goedkope autovakantie

Tips voor een goedkope autovakantie

Kies voor een last-minute vakantie

Het boeken van een last-minute vakantie kan aanzienlijk schelen in de kosten. Vooral als je flexibel bent qua bestemming en vertrekdatum, kun je profiteren van flinke kortingen. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat de keuze beperkter wordt naarmate de vertrekdatum nadert. Dit kan vooral een uitdaging zijn als je specifieke eisen hebt aan je accommodatie of vakantiebestemming.

Een last-minute vakantie is een uitstekende manier om geld te besparen, maar vereist flexibiliteit en een open houding ten opzichte van nieuwe bestemmingen.

Hieronder vind je een lijst met vakantieperiodes waarin last-minute deals vaak voorkomen:

 • Voorjaarsvakantie
 • Meivakantie
 • Zomervakantie
 • Nazomer
 • Herfstvakantie
 • Kerstvakantie
 • Winterzon

Door slim te kiezen en de juiste periode af te wachten, kun je jouw droomvakantie realiseren zonder de bank te breken.

Ga met de auto in plaats van het vliegtuig

Het kiezen voor een autovakantie boven een vliegvakantie kan aanzienlijk schelen in de kosten, vooral wanneer je met een gezin reist. De prijs van vliegtickets kan snel oplopen, afhankelijk van de bestemming, het seizoen, en hoe ver van tevoren je boekt. Daarentegen zijn de kosten voor een autovakantie vaak overzichtelijker en gemakkelijker te beheren.

Door met de auto te reizen, heb je ook meer vrijheid en flexibiliteit tijdens je vakantie. Je kunt stoppen wanneer je wilt, je route aanpassen, en onverwachte plekken ontdekken.

Een overzicht van de voordelen van een autovakantie:

 • Meer vrijheid en flexibiliteit
 • Gemakkelijker kosten beheren
 • Geen stress van vliegvelden en bagagebeperkingen
 • De mogelijkheid om meer bagage mee te nemen en lokale producten terug te brengen

Vergelijk tol- en benzinekosten

Bij het plannen van een autovakantie is het essentieel om de tol- en benzinekosten te vergelijken. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op het totale budget van je reis. Verschillende landen en zelfs regio’s binnen landen kunnen variëren in zowel tolkosten als brandstofprijzen.

Het is aan te raden om vooraf een inschatting te maken van deze kosten. Dit helpt bij het budgetteren en kan onaangename verrassingen tijdens de reis voorkomen.

Een handige manier om deze kosten te vergelijken is door gebruik te maken van online tools en apps die actuele prijzen en tarieven bieden. Zo kun je eenvoudig de meest kosteneffectieve route plannen.

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe tol- en benzinekosten kunnen variëren in de Alpenregio:

Land Tol kosten Benzineprijs per liter
Oostenrijk €9,00 (vignet) €1,20
Zwitserland €40,00 (vignet) €1,50
Frankrijk Variabel (per kilometer) €1,45

Het is ook belangrijk om te weten dat sommige landen speciale vignetten vereisen die vooraf moeten worden aangeschaft. Dit is met name het geval in Oostenrijk en Zwitserland. Regel dit op tijd om lange wachttijden bij grensovergangen te voorkomen.

Op vakantie met de elektrische auto

Op vakantie met de elektrische auto

Het groeiend aantal laadpalen

Het groeiend aantal laadpalen maakt het steeds makkelijker om met een elektrische auto op vakantie te gaan. Vooral in landen als Frankrijk zijn er grote stappen gezet om het netwerk van laadstations uit te breiden. Dit is een positieve ontwikkeling voor elektrisch rijden in Europa.

Voorzie minstens twee of drie laadpassen van verschillende aanbieders om overal te kunnen opladen.

Het is echter belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Stippel je route uit en controleer op voorhand waar de laadstations zich bevinden. Dit kan laadpaalstress aanzienlijk verminderen en zorgt ervoor dat je niet onverwachts zonder stroom komt te staan.

Laadpaalstress verminderen

Om laadpaalstress tijdens je vakantie met een elektrische auto te verminderen, is een goede voorbereiding essentieel. Plan je route zorgvuldig en noteer de locaties van laadstations langs je route. Dit voorkomt onaangename verrassingen en zorgt ervoor dat je altijd weet waar je volgende laadpunt is.

Vertrek nooit op reis met een elektrische wagen zonder voorbereiding! Stippel je route uit en bekijk op voorhand waar je je wagen kan opladen.

Hier zijn enkele praktische tips om laadpaalstress te verminderen:

 • Installeer op voorhand de Tesla-app of andere relevante apps voor laadstations.
 • Voorzie minstens twee of drie laadpassen van verschillende aanbieders om overal te kunnen opladen.
 • Leg altijd de ‘oma-lader’ in de koffer voor noodgevallen. Dit is de standaard lader die bij je auto geleverd wordt, waarmee je in hoge nood via een gewoon stopcontact kunt bijladen.

Door deze stappen te volgen, kun je met een gerust hart op vakantie gaan, wetende dat je goed voorbereid bent op eventuele laaduitdagingen onderweg.

Reizen door Frankrijk met een elektrische auto

Frankrijk heeft de laatste tijd grote stappen gezet in het verbeteren van het aantal laadpalen, wat het reizen met een elektrische auto aanzienlijk vergemakkelijkt. Echter, het is essentieel om goed voorbereid op reis te gaan.

Vertrek nooit op reis met een elektrische wagen zonder voorbereiding!

Hier zijn enkele tips om laadpaalstress te verminderen:

 • Stippel je route uit en bekijk op voorhand waar je je wagen kan opladen.
 • Voorzie minstens twee of drie laadpassen van verschillende aanbieders.
 • Leg de ‘oma-lader’ in de koffer voor noodgevallen.

Het is ook belangrijk om te weten dat een elektrische auto meer verbruikt naarmate de snelheid hoger is. Hou je aan 100 tot 110 kilometer/uur voor een ideale balans tussen comfort, snelheid en zuinig rijden.

Bestemmingen ideaal voor autovakanties

Bestemmingen ideaal voor autovakanties

Nederland

Nederland is een uitstekende keuze voor een autovakantie, vooral voor gezinnen die op zoek zijn naar een gemakkelijke en stressvrije ervaring. Geen files, geen geld kwijt aan tolwegen en de mogelijkheid om op elk gewenst moment te stoppen, maken het een aantrekkelijke bestemming.

Nederland biedt een verscheidenheid aan kindvriendelijke campings die perfect zijn voor een gezinsvakantie.

Enkele populaire bestemmingen binnen Nederland zijn:

 • De Veluwe
 • De Waddeneilanden
 • Zeeland
 • Limburg

Deze locaties bieden niet alleen prachtige natuur, maar ook tal van activiteiten voor zowel ouders als kinderen.

Duitsland

Duitsland is een veelzijdige bestemming voor autovakanties, waarbij je zowel kunt genieten van de prachtige natuur als van de rijke cultuur. Van de Beierse Alpen in het zuiden tot de levendige steden zoals Berlijn en München, er is voor ieder wat wils.

Duitsland biedt een perfecte mix van historische steden, moderne architectuur, en adembenemende landschappen.

Enkele populaire bestemmingen zijn:

 • De Romantische Strasse, een route die je langs schilderachtige dorpjes en kastelen leidt.
 • Het Zwarte Woud, bekend om zijn dichte bossen en traditionele kuuroorden.
 • De Moezelvallei, met zijn idyllische wijngaarden en pittoreske stadjes.

Oostenrijk

Oostenrijk is een prachtige bestemming voor een autovakantie, met zijn overweldigend mooie natuur en steden zoals Salzburg, Wenen en Innsbruck die absoluut de moeite waard zijn. Naast de natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom, biedt Oostenrijk ook uitstekende mogelijkheden voor zowel zomer- als wintersporten.

Oostenrijk is ideaal voor zowel zomer- als winterreizigers, met activiteiten die variëren van wandelen in de Alpen tot skiën in wereldberoemde resorts.

Hieronder vindt u een lijst van enkele populaire activiteiten:

 • Wandelen in de Alpen
 • Bezoeken van historische steden zoals Salzburg en Wenen
 • Skiën in topresorts zoals St. Anton en Kitzbühel
 • Genieten van de lokale keuken en wijnen

Slovenië

Slovenië is een prachtige bestemming voor een autovakantie, met zijn adembenemende natuur en gastvrije bevolking. De reis naar Slovenië biedt een unieke kans om de diversiteit van Europa te ervaren, van de Alpen tot de Adriatische kust.

Voor Oostenrijk heb je sowieso een vignet nodig. Je kunt alleen kiezen uit een vignet voor 10 dagen of 2 maanden.

Hier zijn enkele tips voor een soepele reis:

 • Controleer de vereisten voor een vignet voor Oostenrijk, aangezien je hierdoorheen rijdt.
 • Plan je route zorgvuldig om de mooiste plekken van Slovenië te ontdekken.
 • Vergeet niet om lokale gerechten te proeven en te genieten van de Sloveense gastvrijheid.

Veiligheid en comfort tijdens de reis

Veiligheid en comfort tijdens de reis

Veiligheidscontroles voor vertrek

Voordat je op vakantie gaat met de auto, is het essentieel om een aantal veiligheidscontroles uit te voeren. Zorg ervoor dat je auto in topconditie is om onverwachte problemen tijdens je reis te voorkomen. Hieronder vind je een handige checklist voor deze controles:

 • Controleer de bandenspanning en het profiel.
 • Check de olie- en koelvloeistofniveaus.
 • Test de werking van alle verlichting.
 • Zorg dat de airco goed functioneert.
 • Controleer of je de noodzakelijke veiligheidsuitrusting bij je hebt (zoals een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, en een EHBO-kit).

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je bagage goed is beveiligd en dat alle bagagelabels correct zijn aangebracht. Je blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor jouw bagage.

Door deze controles zorgvuldig uit te voeren, kun je met een gerust hart op reis gaan. Vergeet niet om ook de actuele verkeersinformatie en eventuele reisbeperkingen te controleren voordat je vertrekt.

Comfortabel reizen met kinderen

Reizen met kinderen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding wordt het een plezierige ervaring voor het hele gezin. Zorg voor voldoende entertainment aan boord; denk aan spelletjes, boeken, en tablets met vooraf gedownloade films of apps. Dit houdt de kinderen bezig en vermindert de kans op verveling.

Zorg ook voor regelmatige pauzes tijdens de reis. Kinderen hebben de behoefte om hun benen te strekken en even te rennen of te spelen.

Een goede tip is om kinderen te betrekken bij de reisplanning. Laat ze bijvoorbeeld kiezen welke tussenstops jullie maken of welke muziek er wordt gedraaid. Dit verhoogt hun betrokkenheid en maakt de reis interessanter voor hen. Tot slot, vergeet niet een noodpakket mee te nemen met snacks, water, en eventueel medicijnen. Dit zorgt voor minder stress onderweg en maakt de reis comfortabeler voor iedereen.

Het belang van reisverzekering

Een goede reisverzekering is onmisbaar voor een zorgeloze autovakantie. Zorg ervoor dat je de juiste dekking hebt voor zowel medische kosten als onvoorziene omstandigheden zoals diefstal of schade aan je voertuig. Het is belangrijk om vooraf de polisvoorwaarden goed door te lezen en te controleren of de dekking past bij jouw reisplannen.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen.

Hieronder vind je een lijst met essentiële zaken die in je reisverzekering gedekt zouden moeten zijn:

 • Medische kosten in het buitenland
 • Repatriëring bij ziekte of ongeval
 • Diefstal of schade aan persoonlijke bezittingen
 • Diefstal of schade aan het voertuig

Door de juiste reisverzekering te kiezen, kun je met een gerust hart op vakantie gaan.

Conclusie

Op vakantie gaan met de auto biedt een prachtige kans om in eigen tempo de mooiste plekken te ontdekken, zowel binnen Nederland als in de rest van Europa. Met de juiste voorbereiding, zoals het zorgen voor voldoende rust vooraf en het regelmatig nemen van pauzes tijdens de reis, kan de reis net zo plezierig zijn als de bestemming zelf. Ook de opkomst van elektrische auto’s en de verbeterde infrastructuur van laadpalen maken het nu makkelijker dan ooit om milieuvriendelijk op avontuur te gaan. Of je nu kiest voor een budgetvriendelijke reis of een luxe cruisevakantie, de auto biedt de vrijheid om vakantie te vieren op jouw voorwaarden. Dus pak de kaart, plan je route en maak je klaar voor een onvergetelijke reiservaring met de auto.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik pauzeren tijdens een lange autorit?

Het is aan te raden om elke twee uur een pauze van tien minuten in te lassen. Als je je vermoeid voelt, overweeg dan een power nap van 15 tot 20 minuten.

Is het goedkoper om met de auto op vakantie te gaan dan met het vliegtuig?

Ja, over het algemeen is met de auto op vakantie gaan goedkoper dan een vliegvakantie met het gezin, hoewel de brandstofprijzen de kosten kunnen beïnvloeden.

Kan ik makkelijk op vakantie met een elektrische auto?

Ja, dankzij het groeiend aantal laadpalen wordt reizen met een elektrische auto steeds makkelijker, vooral richting het zuiden zoals Frankrijk.

Wat zijn ideale bestemmingen voor een autovakantie?

Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Slovenië zijn ideale bestemmingen voor een autovakantie.

Wat moet ik controleren voor een veilige autovakantie?

Voer veiligheidscontroles uit voor vertrek, zoals het controleren van de bandenspanning, oliepeil en remmen.

Hoe kan ik comfortabel reizen met kinderen?

Zorg voor voldoende entertainment, zoals spelletjes en films, en plan regelmatig pauzes in om de reis voor kinderen comfortabeler te maken.

seers cmp badge