Menu Sluiten

Alle officiële vakantiedagen in Nederland

In Nederland kennen we verschillende officiële vakantiedagen die verspreid over het jaar gevierd worden. Deze vakantiedagen variëren van nationaal erkende feestdagen zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag tot meer persoonlijke vieringen zoals Valentijnsdag en Halloween. Elk van deze dagen heeft zijn eigen betekenis en manier van vieren, wat bijdraagt aan de rijke culturele tapestrie van het land. Hieronder volgt een overzicht van de officiële vakantiedagen in Nederland, met enkele belangrijke overwegingen over hoe deze dagen worden waargenomen en wat ze betekenen voor zowel burgers als bedrijven.

Belangrijke Punten

 • Niet alle officieel erkende feestdagen betekenen automatisch een vrije dag voor iedereen in Nederland; dit kan afhangen van de cao of arbeidscontracten.
 • Het slim inzetten van vakantiedagen rondom officiële feestdagen kan het aantal vrije dagen significant verhogen.
 • Wettelijke vakantiedagen moeten binnen zes maanden na het opbouwjaar opgenomen worden, tenzij anders niet mogelijk.
 • Er zijn geen wettelijke regels die werkgevers verplichten om werknemers vrij te geven op alle officiële feestdagen.
 • Het aantal vakantiedagen en de manier waarop deze rondom feestdagen ingezet kunnen worden, varieert per jaar en kan sterk afhankelijk zijn van individuele arbeidsvoorwaarden.

1. Nieuwjaarsdag

1. Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag wordt in Nederland gevierd op 1 januari. Het is een dag waarop veel mensen vrij zijn van werk en school om het nieuwe jaar in te luiden.

Nieuwjaarsdag is een officiële feestdag in Nederland.

Voor velen begint de dag met het afsteken van vuurwerk om middernacht, gevolgd door nieuwjaarsrecepties en -borrels. Het is ook een moment voor nieuwjaarsresoluties, waarbij mensen voornemens maken voor het nieuwe jaar.

 • Vakantietip: Door ook nog maandag 30 december en dinsdag 31 december vrij te nemen, heb je met maar drie vakantiedagen een kerstvakantie van acht dagen. Dat is pas lekker.

2. Goede Vrijdag

2. Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is voor de meeste mensen geen vrije dag, maar het biedt wel een unieke kans om met slechts één vakantiedag een lang weekend te creëren. Door vrijdag 29 maart 2024 vrij te nemen, geniet je van een vierdaags weekend, aangezien Tweede Paasdag op maandag valt en je dan sowieso vrij bent. Dit is vooral handig als je kinderen hebt die wel vrij zijn op Goede Vrijdag, zodat het hele gezin samen kan genieten.

WEL OF NIET VRIJ OP GOEDE VRIJDAG?
Zorg dat je werknemers verwijst naar een actuele lijst met feestdagen in 2024. Dan kunnen er geen misverstanden ontstaan.

In sommige sectoren, zoals de horeca of detailhandel, is het gebruikelijk om te werken op feestdagen. Het is belangrijk om te controleren of er specifieke regels in de cao staan of om hierover afspraken te maken met je personeel.

3. Eerste Paasdag

3. Eerste Paasdag

Eerste Paasdag valt op zondag en is een officiële feestdag in Nederland. Deze dag markeert het begin van de paasviering, die in het christendom de opstanding van Jezus Christus herdenkt. Eerste Paasdag is een dag van samenzijn en reflectie voor velen.

Eerste Paasdag biedt de mogelijkheid om met familie en vrienden samen te komen en de lente te vieren.

Een interessant aspect van Eerste Paasdag is dat het elk jaar op een andere datum valt. Dit komt omdat Pasen wordt berekend op basis van de maancyclus. Hieronder vindt u de data voor Eerste Paasdag voor de komende jaren:

 • 2024: Zondag 31 maart
 • 2025: Zondag 20 april
 • 2026: Zondag 5 april

Het is belangrijk om deze data in gedachten te houden bij het plannen van activiteiten of vakanties rond deze periode.

4. Tweede Paasdag

4. Tweede Paasdag

Tweede Paasdag valt altijd op de maandag na Eerste Paasdag. In 2024 is dit op maandag 1 april. Deze dag is in Nederland een officiële feestdag, wat betekent dat de meeste mensen vrij zijn van werk en school. Het biedt een uitgelezen kans voor een lang weekend weg of een gezellige dag met familie.

Met slechts één vakantiedag op te nemen rondom Tweede Paasdag, kun je genieten van een extra lang weekend.

Hieronder vind je een overzicht van hoe je met Tweede Paasdag en andere feestdagen slim vakantiedagen kunt inzetten voor een lang weekend:

 • Neem vrij op Goede Vrijdag (29 maart 2024) om het paasweekend te verlengen.
 • Koppel Hemelvaartsdag (9 mei 2024) aan een vrije vrijdag voor een lang weekend.
 • Doe hetzelfde met het pinksterweekend door vrij te nemen op vrijdag 17 mei, dankzij Tweede Pinksterdag (20 mei 2024) krijg je een lang weekend.

Deze strategieën helpen je om het meeste uit de Nederlandse feestdagen te halen en zorgen voor extra vrije dagen zonder veel vakantiedagen op te hoeven nemen.

5. Koningsdag

5. Koningsdag

Koningsdag wordt in Nederland gevierd op 27 april, de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Het is een dag vol festiviteiten, vrijmarkten en oranjegekleurde straten. Echter, niet elke Koningsdag levert een extra vrije dag op. In 2024 valt Koningsdag bijvoorbeeld op een zaterdag, waardoor veel mensen deze dag al vrij hebben.

Let op: Pas in 2026 valt Koningsdag weer op een werkdag, namelijk een maandag.

Hieronder een overzicht van de komende jaren waarin Koningsdag op een werkdag valt:

 • 2026: Maandag
 • 2027: Dinsdag
 • 2028: Donderdag
 • 2029: Vrijdag

Het is belangrijk om te weten dat een officiële feestdag niet altijd een verplichte vrije dag is. Controleer daarom altijd wat er in jouw cao staat over vrij geven tijdens en rondom deze dag.

6. Bevrijdingsdag

6. Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag, gevierd op 5 mei, is een nationale feestdag in Nederland ter herdenking van de bevrijding van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar wordt het landelijk gevierd, maar het is slechts eens in de vijf jaar een officiële vrije dag voor iedereen. In 2025 is Bevrijdingsdag weer een officiële vrije dag. Voor scholieren is 5 mei echter elk jaar een vrije dag.

Bevrijdingsdag zorgt vaak voor verwarring over de status als vrije dag.

Steeds meer cao’s bieden de mogelijkheid om officiële feestdagen te ruilen voor andere dagen. Dit maakt het voor werknemers mogelijk om Bevrijdingsdag vrij te nemen, zelfs als het niet officieel een vrije dag is.

 • 2024: Geen officiële vrije dag
 • 2025: Officiële vrije dag

Deze flexibiliteit in het vieren van Bevrijdingsdag laat zien dat er rekening wordt gehouden met de wensen van werknemers, ongeacht hun nationaliteit of geloofsovertuiging.

7. Hemelvaartsdag

7. Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, veertig dagen na Pasen. Deze dag is een officiële feestdag in Nederland, waarop christenen de hemelvaart van Jezus Christus herdenken.

Hemelvaartsdag biedt een unieke kans om een lang weekend te creëren door de vrijdag na Hemelvaartsdag vrij te nemen.

Veel Nederlanders benutten deze mogelijkheid om een mini-vakantie te plannen of een korte trip te maken. Het is een populaire periode voor uitstapjes en vakanties binnen Nederland.

Datum Dag Extra vrije dag nodig voor een lang weekend?
9 mei 2024 Donderdag Ja, vrijdag 10 mei

De traditie van het nemen van een extra vrije dag na Hemelvaartsdag is zo ingeburgerd dat veel bedrijven en instellingen hier rekening mee houden in hun vakantieplanning.

8. Eerste Pinksterdag

8. Eerste Pinksterdag

Eerste Pinksterdag valt op zondag 19 mei 2024. Deze dag markeert de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen, een belangrijk moment in het christendom. Veel Nederlanders gebruiken deze dag om tijd met familie door te brengen of om eropuit te gaan.

Door de dag na Hemelvaartsdag vrij te nemen, en vervolgens ook de vrijdag voor het Pinksterweekend, kun je met slechts twee vrije dagen genieten van twee lange weekenden.

Hier zijn enkele tips om het meeste uit je Pinksterweekend te halen:

 • Neem vrij op vrijdag 17 mei, zodat je na Tweede Pinksterdag op maandag 20 mei een lang weekend van vier dagen hebt.
 • Plan een uitje met familie of vrienden om samen te genieten van de extra vrije tijd.
 • Overweeg een korte vakantie of een weekendje weg in eigen land om de lente te vieren.

9. Tweede Pinksterdag

Tweede Pinksterdag valt altijd op de maandag na Eerste Pinksterdag. Deze dag is een officiële feestdag in Nederland, waardoor veel mensen vrij zijn van werk en school. Het biedt een uitstekende gelegenheid om een lang weekend te plannen, vooral als je de vrijdag ervoor vrij neemt.

Met slechts één extra vrije dag kun je genieten van een verlengd weekend van vier dagen.

Hier zijn enkele tips om het meeste uit Tweede Pinksterdag te halen:

 • Neem vrij op vrijdag 17 mei. Dankzij Tweede Pinksterdag op maandag 20 mei krijg je met maar één vrije dag een weekend van vier dagen.
 • Plan een korte vakantie of een familie-uitje om volop te genieten van deze extra vrije dag.

Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord ‘pentekostè’, wat vijftig betekent. De feestdag valt altijd op de tiende dag na Hemelvaart en de vijftigste dag na Pasen.

10. Eerste Kerstdag

10. Eerste Kerstdag

Eerste Kerstdag valt op 25 december en is een van de meest gevierde feestdagen in Nederland. Op deze dag herdenken christenen de geboorte van Jezus Christus. Voor velen staat deze dag in het teken van samenzijn met familie, het uitwisselen van cadeaus en het genieten van een feestelijke maaltijd.

In 2024 valt Eerste Kerstdag op een woensdag, waardoor je met slechts één vrije dag op vrijdag een lang weekend van vijf dagen kunt creëren.

De kerstvakantie voor scholen in Nederland loopt van 21 december 2024 tot 5 januari 2025. Dit biedt een uitgelezen kans om tijd door te brengen met dierbaren en te genieten van de feestdagen.

11. Tweede Kerstdag

11. Tweede Kerstdag

Sinterklaas wordt in Nederland gevierd op 5 december. Het is een feestdag vooral bekend om het geven van cadeaus aan elkaar. Hoewel het geen officiële vrije dag is, wordt het door jong en oud uitbundig gevierd. Veel gezinnen en vriendengroepen organiseren een zogenaamde ‘Sinterklaasavond’ waarbij cadeautjes worden uitgewisseld.

Sinterklaas is een dag vol tradities, waaronder het zetten van de schoen en het schrijven van gedichten.

De viering van Sinterklaas heeft een rijke geschiedenis en is diep geworteld in de Nederlandse cultuur. Het is een dag die de start van de feestelijke decembermaand inluidt en waarop de creativiteit en saamhorigheid van mensen centraal staat.

12. Sinterklaas

12. Sinterklaas

Sinterklaas, ook bekend als de ‘goedheiligman’, is een van de meest gevierde feestdagen in Nederland. In November komt Sinterklaas aan in Nederland en verblijft hier tot en met 5 december. Deze periode staat bekend om de gezelligheid, het samenzijn en natuurlijk de cadeautjes die uitgedeeld worden.

Sinterklaas en zijn pieten brengen vreugde en geschenken aan kinderen over het hele land.

De viering van Sinterklaas begint officieel met de intocht, waarbij Sinterklaas per boot aankomt in een Nederlandse stad. Deze dag is gevuld met festiviteiten en wordt door veel mensen, zowel jong als oud, bijgewoond. Na de intocht zijn er verschillende activiteiten en evenementen die in het teken staan van Sinterklaas, tot aan zijn vertrek op 5 december.

13. Carnaval

13. Carnaval

Carnaval is een van de meest kleurrijke en uitbundige feesten in Nederland, vooral gevierd in het zuiden van het land. Tijdens carnaval transformeren steden en dorpen in bruisende feestzones, waar iedereen zich in creatieve en vaak handgemaakte kostuums hult.

Carnaval valt officieel niet onder de nationale feestdagen, maar heeft een grote impact op de lokale gemeenschappen, vooral in de provincies Noord-Brabant en Limburg.

De datum van carnaval is niet vast, maar wordt bepaald door de kerkelijke kalender: het begint op de zevende zondag voor Pasen en eindigt op de dinsdag voor Aswoensdag. Hierdoor kan de feestperiode variëren van eind februari tot begin maart.

14. Valentijnsdag

14. Valentijnsdag

Valentijnsdag is een bijzondere dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen of kaarten. Deze dag wordt gevierd op 14 februari en is niet alleen populair onder koppels, maar ook een gelegenheid voor vrienden en familie om hun waardering voor elkaar te tonen.

Valentijnsdag is niet officieel erkend als een feestdag in Nederland, maar het wordt wel breed gevierd door de bevolking.

Hoewel Valentijnsdag geen officiële vrije dag is, nemen veel mensen de gelegenheid te baat om iets speciaals te doen. Van een romantisch diner tot een eenvoudige kaart, de manieren waarop deze dag gevierd kan worden zijn eindeloos.

15. Prinsjesdag

15. Prinsjesdag

Prinsjesdag, traditioneel gehouden op de derde dinsdag van september, is een belangrijke dag in de Nederlandse politiek. Op deze dag presenteert de koning de troonrede, waarin de regeringsplannen voor het komende jaar worden uiteengezet. Het is niet officieel een vrije dag, maar het trekt wel nationale aandacht.

Prinsjesdag is vooral bekend vanwege de Gouden Koets en de hoedjesparade, waarbij leden van de Staten-Generaal en andere genodigden vaak in opvallende hoofddeksels verschijnen.

Hoewel Prinsjesdag geen officiële vrije dag is, heeft het een unieke plaats in de Nederlandse cultuur en politiek. Het markeert het begin van het parlementaire jaar en is een dag vol ceremonie en traditie.

16. Halloween

16. Halloween

Halloween in Nederland wordt steeds populairder, met activiteiten, feestjes en evenementen voor jong en oud. Deze dag, die elk jaar op 31 oktober plaatsvindt, biedt een unieke kans om creatief te zijn met kostuums en decoraties.

Dit jaar zijn er weer een hele berg activiteiten, feestjes en evenementen te vinden, speciaal voor Halloween.

Hoewel Halloween niet als een officiële feestdag wordt erkend, nemen veel mensen de gelegenheid te baat om te genieten van de griezelige sfeer. Van spooktochten tot pompoensnijden, er is voor ieder wat wils. Hieronder enkele tips om jouw Halloween onvergetelijk te maken:

 • Maak je eigen kostuum of kies voor een uniek exemplaar uit de winkel.
 • Organiseer een Halloween-feestje of ga naar een evenement in de buurt.
 • Versier je huis met spookachtige decoraties.
 • Bezoek een spookhuis of ga op een spooktocht.

17. Oudjaarsdag

17. Oudjaarsdag

Oudjaarsdag, gevierd op 31 december, is de dag waarop we het jaar traditioneel afsluiten. In Nederland is het traditie om Oudjaarsavond met familie en vrienden te vieren, vaak in huiselijke kring. Na de avondmaaltijd worden er typisch oliebollen gegeten en wordt er teruggeblikt op het jaar.

Oudjaarsdag is niet alleen een moment van reflectie, maar ook van vooruitkijken naar het nieuwe jaar.

De viering van Oudjaarsdag kan variëren, maar het samen zijn met dierbaren staat centraal. Het is een dag vol tradities, waarbij het aftellen naar het nieuwe jaar en het afsteken van vuurwerk hoogtepunten zijn.

Conclusie

In dit artikel hebben we een uitgebreid overzicht gegeven van alle officiële vakantiedagen in Nederland voor het jaar 2024. Van de wettelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis tot de slimme manieren om je vakantiedagen in te zetten voor maximaal voordeel. Het is duidelijk dat, hoewel niet alle feestdagen voor iedereen verplicht vrij zijn, er voldoende mogelijkheden zijn om te genieten van langere periodes van vrije tijd door strategisch vakantiedagen rond deze feestdagen te plannen. Vergeet niet de regels omtrent wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen te volgen en controleer altijd wat er in jouw cao staat over vrij geven tijdens en rondom de feestdagen. Met de juiste planning kun je het meeste uit je vrije dagen halen en genieten van welverdiende rust.

Veelgestelde vragen

Wat zijn wettelijke feestdagen?

In de wet staan een aantal officieel erkende feestdagen, zoals Pasen en Kerstmis. Maar dit betekent niet dat alle Nederlanders vrij zijn op die ‘wettelijke feestdagen’. Of jouw bedrijf vrij moet geven is afhankelijk van een eventuele cao of de afspraken in een arbeidscontract.

Hoe valt Kerst in 2024?

Eerste Kerstdag is op woensdag 25 december 2024 en Tweede Kerstdag is op donderdag 26 december 2024. De Kerstvakantie is voor alle scholen in Nederland van 21 december 2024 tot 5 januari 2025.

Hoelang zijn wettelijke vakantiedagen houdbaar?

Je werknemer moet wettelijke vakantiedagen binnen zes maanden na het opbouwjaar opnemen tenzij hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om vakantie op te nemen.

Op welke feestdagen moet je werknemers verplicht vrij geven?

Dat staat niet in de wet. Er zijn dus geen wettelijke regels voor verplichte vrije dagen in heel Nederland.

Hoeveel vakantiedagen hebben je werknemers in 2024?

Het aantal vakantiedagen varieert per bedrijf en is afhankelijk van de cao of arbeidscontract. Werknemers in een fulltime werkweek krijgen doorgaans rond de 25 vrije dagen.

Kun je vrije dagen verdubbelen door ze slim in te zetten rondom officiële feestdagen?

Ja, door vakantiedagen slim in te zetten rondom officiële feestdagen kun je ze al snel verdubbelen of van één vrije dag een weekend van vier dagen maken.

seers cmp badge