Menu Sluiten

Alle officiële vakantiedagen in België

In België zijn er verschillende officiële vakantiedagen die door het hele land worden gevierd. Deze dagen zijn niet alleen belangrijk voor de culturele en religieuze tradities van het land, maar bieden ook de kans voor werknemers om een welverdiende pauze te nemen en tijd door te brengen met familie en vrienden. Van Nieuwjaarsdag tot Kerstmis, elk van deze dagen heeft zijn eigen unieke betekenis en wordt op verschillende manieren gevierd.

Belangrijke Punten

 • België kent een diversiteit aan officiële vakantiedagen, variërend van Nieuwjaarsdag tot Kerstmis.
 • Elke officiële vakantiedag heeft zijn eigen unieke betekenis en manier van vieren.
 • Werknemers hebben recht op vakantie, afhankelijk van hun arbeidsregeling en het aantal gewerkte dagen in het voorgaande jaar.
 • Op officiële vakantiedagen zijn veel bedrijven en overheidsinstellingen gesloten, hoewel sommige sectoren zoals de horeca open kunnen blijven.
 • Het is belangrijk om de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) te raadplegen om te weten of je vrij bent op deze dagen.

1. Nieuwjaarsdag

1. Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag valt op 1 januari en markeert het begin van het nieuwe jaar. Het is een officiële feestdag in België, waarbij mensen vaak de dag doorbrengen met familie en vrienden, terugkijkend op het afgelopen jaar en vooruitkijkend naar het nieuwe.

In België is het voor kinderen de gewoonte om op 1 januari een nieuwjaarsbrief met nieuwjaarswensen voor te lezen aan de ouders en aan de doopmeter en dooppeter.

Deze dag wordt gevierd met verschillende tradities, waaronder het uitwisselen van geschenken en het genieten van speciale maaltijden. Het is een tijd van hoop en vernieuwing, waarbij mensen goede voornemens maken voor het komende jaar.

2. Pasen

2. Pasen

Pasen is een van de belangrijkste christelijke feestdagen en wordt gevierd ter herinnering aan de opstanding van Jezus Christus. Het valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. De exacte datum van Pasen varieert elk jaar, wat planning voor lange termijn soms lastig maakt.

Pasen is ook een moment van familiebijeenkomsten en traditionele paasbrunches.

In België wordt Pasen niet alleen religieus gevierd, maar ook als een algemene feestdag waarop mensen vrij zijn van werk. Naast de religieuze betekenis, is het ook een tijd voor kinderen om paaseieren te zoeken, die vaak door de ouders in de tuin zijn verstopt.

 • Paasvakantie 2024 (Alle deelstaten): 23-03-2024 tot 01-04-2024
 • Pinksterfeesten 2024 (Alle deelstaten): 18-05-2024 tot 20-05-2024

3. Dag van de Arbeid

3. Dag van de Arbeid

De Dag van de Arbeid is een belangrijke feestdag in België, gevierd op 1 mei. Deze dag staat in het teken van de arbeidersbeweging en de strijd voor betere arbeidsomstandigheden.

Op deze dag worden er in heel België verschillende evenementen en demonstraties georganiseerd om solidariteit onder werknemers te bevorderen.

De datum van de Dag van de Arbeid varieert niet en is elk jaar op dezelfde dag. Hieronder vindt u de data voor de komende jaren:

 • 2024: 1 mei (woensdag)
 • 2025: 1 mei (donderdag)
 • 2026: 1 mei (vrijdag)

4. O.L.H. Hemelvaart

4. O.L.H. Hemelvaart

O.L.H. Hemelvaart, of voluit Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, is een belangrijke christelijke feestdag waarop de hemelvaart van Jezus Christus naar de hemel wordt herdacht. Deze dag valt altijd op een donderdag, 39 dagen na Pasen en 10 dagen voor Pinksteren. Het is een officiële feestdag in België, waardoor veel mensen vrij zijn van werk of school.

O.L.H. Hemelvaart is niet alleen een tijd van religieuze bezinning, maar ook een moment waarop veel Belgen een lang weekend plannen, gezien de dag altijd op een donderdag valt.

Voor het jaar 2026 valt Hemelvaartsdag op 14 mei. Dit is een ideale gelegenheid om een korte vakantie of een uitje te plannen, gezien de gunstige ligging in het voorjaar.

5. Pinksteren

5. Pinksteren

Pinksteren is een belangrijke christelijke feestdag die de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen markeert. Het wordt gevierd op de zevende zondag na Pasen, gevolgd door 2e Pinksterdag, de dag erna. Deze dagen zijn officiële feestdagen in België, waarop velen vrij zijn van werk en school.

Pinksteren biedt een moment van bezinning en gemeenschap.

In 2026 valt 1e Pinksterdag op 24 mei (zondag) en 2e Pinksterdag op 25 mei (maandag). Deze data benadrukken de flexibiliteit van de feestdag, die elk jaar verschuift afhankelijk van de Paasdatum.

 • 1e Pinksterdag: 24 mei 2026
 • 2e Pinksterdag: 25 mei 2026

6. Nationale Feestdag

6. Nationale Feestdag

De Nationale Feestdag van België wordt elk jaar op 21 juli gevierd. Deze dag markeert de herdenking van de eedaflegging van Leopold I, de eerste koning van België, in 1831. Het is een dag vol festiviteiten, waaronder parades, vuurwerk en concerten door het hele land.

België is tegelijk een zeer oud land en een jonge onafhankelijke staat.

Naast de Nationale Feestdag kent België ook feestdagen die specifiek zijn voor de verschillende gemeenschappen en gewesten. Deze dagen weerspiegelen de rijke culturele en historische diversiteit van het land.

7. O.L.V. Hemelvaart

7. O.L.V. Hemelvaart

O.L.V. Hemelvaart, of Onze Lieve Vrouw Hemelvaart, is een katholieke feestdag die de opname van de Maagd Maria in de hemel viert. Deze dag valt op 15 augustus en is een officiële feestdag in België. Het is een moment van bezinning en viering binnen de katholieke gemeenschap.

O.L.V. Hemelvaart is niet alleen een spirituele dag maar ook een gelegenheid voor families om samen te komen.

Hoewel de exacte gebruiken kunnen variëren, omvat de viering vaak een kerkdienst en soms processies in bepaalde regio’s. Deze dag staat ook bekend om zijn lokale festiviteiten en markten, die een unieke culturele ervaring bieden.

8. Allerheiligen

8. Allerheiligen

Allerheiligen wordt in België gevierd op 1 november. Deze dag is een moment van herdenking en bezinning waarop men de heiligen eert en de overledenen herinnert. Het is een officiële feestdag, wat betekent dat veel mensen vrij zijn van werk en school.

Op deze dag bezoeken veel Belgen de begraafplaatsen om de graven van dierbaren te versieren met bloemen en kaarsen.

Hoewel Allerheiligen een dag van stilte en respect is, wordt het ook gezien als een tijd van familiebijeenkomsten en het delen van herinneringen. Het brengt mensen samen in een periode van reflectie.

9. Wapenstilstand

9. Wapenstilstand

Wapenstilstand wordt in België gevierd op 11 november en herdenkt het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Deze dag staat in het teken van vrede en herinnering aan de gevallenen.

Op Wapenstilstand vinden er door het hele land plechtigheden plaats, waaronder kransleggingen en minuten stilte bij oorlogsmonumenten.

Naast de nationale herdenkingen, organiseren lokale gemeenschappen vaak hun eigen evenementen om de dag te markeren. Deze kunnen variëren van parades tot educatieve programma’s over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

10. Kerstmis

10. Kerstmis

Kerstmis in België wordt traditioneel gevierd op 25 december, een dag die in het teken staat van samenzijn met familie en vrienden. Deze dag is een officiële feestdag in België, waardoor de meeste mensen vrij zijn van werk en andere verplichtingen.

Tijdens Kerstmis genieten mensen van het uitwisselen van cadeaus, het versieren van kerstbomen en het samenstellen van feestelijke maaltijden. Kerstmarkten en lichtfestivals voegen extra sfeer toe aan deze periode.

De kerstvakantie in België loopt van 24 december tot en met 6 januari, waardoor velen de kans krijgen om uitgebreid te genieten van de feestdagen.

Hieronder vindt u de data voor de kerstvakantie voor het jaar 2023-2024:

 • Startdatum: 23 december 2023
 • Einddatum: 6 januari 2024

Deze periode biedt een uitgelezen kans om tijd door te brengen met dierbaren en te genieten van de feestelijke sfeer die Kerstmis met zich meebrengt.

Conclusie

Het overzicht van alle officiële vakantiedagen in België biedt een duidelijk beeld van de momenten waarop we gezamenlijk kunnen pauzeren van onze dagelijkse routines. Deze dagen zijn niet alleen belangrijk voor onze rust en ontspanning, maar ook voor het vieren van culturele, historische en religieuze gebeurtenissen die onze samenleving vormgeven. Het is essentieel om op de hoogte te blijven van deze speciale dagen, zodat we onze vakanties en verlofdagen effectief kunnen plannen en optimaal kunnen genieten van de tijd die we met familie en vrienden doorbrengen. Laten we deze momenten koesteren en de diversiteit en rijkdom van onze Belgische cultuur vieren.

Veelgestelde vragen

Moeten alle wettelijke vakantiedagen worden opgenomen?

Ja, werknemers die het hele jaar hebben gewerkt, hebben recht op 4 weken wettelijke vakantie. Voor degenen die niet het volledige jaar hebben gewerkt, wordt het recht op vakantie naar verhouding berekend.

Wat gebeurt er als ik ziek word tijdens mijn vakantie?

Als je ziek wordt tijdens je vakantie, kun je ziekteverlof aanvragen voor de dagen dat je ziek bent. Deze vakantiedagen kunnen dan op een later tijdstip worden opgenomen.

Zijn er uitzonderingen op het nemen van halve vakantiedagen?

Ja, in principe mogen geen halve vakantiedagen worden genomen, behalve wanneer ze worden aangevuld met een gewone halve rustdag of een halve dag Europese vakantie.

Hoe wordt het recht op vakantie berekend voor werknemers die niet het volledige jaar hebben gewerkt?

Het recht op vakantie wordt naar verhouding berekend voor werknemers die niet het volledige jaar hebben gewerkt. Ze kunnen eventueel aanspraak maken op aanvullende vakantiedagen om zo tot 4 weken vakantie te komen.

Moet er een ononderbroken week vakantie worden toegekend?

Ja, in alle gevallen moet in de loop van het jaar verplicht een ononderbroken week vakantie worden toegekend.

Zijn publieke instellingen gesloten tijdens officiële vakantiedagen?

Nee, publieke instellingen zoals ziekenhuizen draaien meestal zondagsdiensten tijdens officiële vakantiedagen. Veel bedrijven in de horeca zijn echter wel open.

seers cmp badge